Jag kandiderar till riksdagen. Läs min lista "A till Ö" om vad jag tycker i olika frågor.

söndag, maj 11, 2008

Auschwitz och Israels födelse

Israel fyller 60 år som stat i dagarna. Exakt när det sker beror lite på om man räknar efter västerländsk eller hebreisk kalender. Missa därför inte att läsa Cordelia Edwardssons betraktelse i dagens SvD om Israel och den judiska identiteten.

Cordelia Edwardsson är en av de som överlevde Auschwitz, som jag besökte förra fredagen. Det går inte att sära på Förintelsen och uppkomsten av den judiska staten Israel. De hänger intimt samman. Många judiska grupper valde också att uppmärksamma Israels 60-årsdag med ett besök i koncentrationslägren.

Tänk på Auschwitz. Om du inte har varit där så sätter jag en femma på att bilden du nu har i huvudet föreställer Birkenau (Auschwitz II). Oändliga rader av låga träbaracker, taggtråd och ett vakttorn med en port för järnvägsräls under. Det enda av den mentala bilden av Auschwitz som faktiskt finns i Auschwitz (I) är grinden på den här bilden:



Auschwitz byggdes inte ens av tyskarna utan var från början en arméförläggning för den Österrikisk-Ungerska armén, därefter den polska. Därför består inte lägret av låga träbaracker utan av 28 tvåvånings tegelbyggnader.



Auschwitz tog inte heller emot några större mängder judar, utan fångarna var i huvudsak polska och sovjetiska krigsfångar och motståndsmän. Det ansågs att förhållandena var bättre där än i Birkenau, vilket innebar att medellivslängden var fyra månader efter ankomst för de som inte skickades direkt till gaskamrarna. Män överlevde längre än kvinnor.

Ganska snabbt insåg nazisterna dock att judeutrotningen krävde ett mycket större läger, varför man utplånade sju byar för att skapa utrymme (inkl. säkerhetsperimeter) för det enorma lägret i Birkenau, tre kilometer bort. Man började med att ta teglet från de rivna byarna och bygga tegelbaracker.



Men det tog snabbt slut och fas två och tre av lägret byggdes upp av träbaracker. Barackerna var designade för att vara tyska arméns fältstall för ett femtiotal hästar. I Birkenau rymde de 400 fångar.



Endast en rad överlevde kriget och står kvar, 18 st. Totalt bestod lägret av c:a 300baracker och rymde vid en och samma tidpunkt 100,000 människor. Det innebär att Birkenau var större än dagens Eskilstuna.



En och en halv miljon människor miste livet i Auschwitz, Birkenau och det tredje lägret i närheten - Monowitz. Den överväldigande majoriteten var judar.

När Röda Armén närmade sig evakuerade nazisterna lägren och endast de som var för svaga för att kunna gå lämnades kvar att dö, cirka 7000 personer. Mer än femtiotusen sattes på marsch västerut. En av dem måste ha varit Cordelia Edwardsson.

1 kommentar:

Tiny sa...

Jag var faktiskt i Auschwitz i tisdags! Och så besökte vi Birkenau, förstås.
//Tiny