Jag kandiderar till riksdagen. Läs min lista "A till Ö" om vad jag tycker i olika frågor.

torsdag, maj 15, 2008

Ska Obama gå till vänster?

John Edwards ger sitt stöd (endorsement) till Barack Obama. Det är ett viktigt besked för Obama-kampanjen som på senare tid dragits med mycket tal om problem att locka vita arbetarväljare. Edwards är stark i de här grupperna och är en viktig figur inom demokraternas vänsterflygel.

Givetvis börjar nu spekulationerna om det är Edwards som ska bli Obamas vicepresidentkandidat. Helt otänkbart är det ju inte, men inte heller oproblematiskt.

Obama var under förra året den senator som röstade mest åt vänster. Att välja vänsterinriktade Edwards som vice skulle inte ge honom några mittenväljare. Samtidigt så är stödet för demokraterna nu så starkt att det kanske inte behövs. Om Obama mobiliserar de svarta och den intellektuella medelklassen och Edwards de vita arbetarna så kanske det räcker för att vinna. George W Bush vann två val utan att gå in emot mitten. Obama kan göra samma sak.

John McCain är åas piskad att vinna de oberoende mittenväljarna eftersom den republikanska basen är starkt försvagad av missnöjet med Bush. Valrörelsen skulle alltså kunna bli en spegelbild av de senaste två valen, där demokraterna mobiliserar vänsterväljare och republikanerna som de värsta nymoderater triangulerar sig in emot mitten.

Edwards har också ett annat tveeggat svärd med sig. Han har kandiderat som vice förut, med Kerry 2004. Men han förlorade. Det betyder att han har erfarenheten men samtidigt en loser-stämpel. Han lyckades inte heller särskilt spektakulärt i årets primärval trots att han satsade både hårt och länge.

Mer kul för Obama torde dock vara möjligheten att Edwards tar med sig North Carolina och dess 15 elektorsröster. NC är en traditionellt republikansk sydstat där Obama tack vare den stora svarta befolkningen dock har en chans att vinna. Med hemmasonen Edwards som vice kan det kanske lyckas? Kanske kan det till och med spilla över lite på grannstaterna Virginia och South Carolina. Skulle det ske har John McCain ordentliga problem.

På minuskontot måste man dock sätta att Edwards är en f.d. senator och inte tillför någon exekutiv erfarenhet som ex. en guverör eller varför inte militär (Wes Clarke?) skulle göra. Liksom Obama ses han också trots sina 54 år som lite valpig och kanske skulle Obama behöva en äldre statsman vid sin sida som kan säga att grabben är ok.

Inga kommentarer: