Jag kandiderar till riksdagen. Läs min lista "A till Ö" om vad jag tycker i olika frågor.

söndag, maj 18, 2008

Stödet för Nato ökar

En annan mätning visar att stödet för ett svenskt medlemskap i Nato ökar. Hela 37 % stöder tanken. Överhuvudtaget har ju försvarspolitik diskuterats mer på sistone än vad jag kan minnas någonsin tidigare. Många tror säkert att det vore en enkel lösning att gå med i Nato. Jag tvivlar. Nato ställer rätt höga krav på medlemmarnas försvarskapacitet. Man måste kunna bidra med något för att vara med.

8 kommentarer:

Joonas sa...

Nato kräver att varje medlem ska kunna försvara i första hand sitt eget land. Det kan Sverige inte göra i dag eller några tio år framåt.

Norge rustar upp i norr. De ska anställa 1 000 soldater mer. De anser att läget har förvärrat dramatisk och tendensen är oroväckande.

Förra veckan påbörjades en stor krigsövning i östra Finland. Nästan lika många soldater som försvarsmakten i Sverige har deltar. Samtidigt pågår Finlands största flygövning någonsin. Ungefär 50 plan är i luft och övar samarbete med tyskar & co. Det är även några mindre övningar i finska Lappland som pågår.

Anonym sa...

Det låter bra.

Förresten Frykman: Har du sett affischerna som är fastklistrade på elskåp i bla Nyfors? De sägs komma från SD men det kan omöjligt vara de själva som satt upp dem. De hånar just SD och hävdar att de har en "vrickad människosyn" osv.

Men de var fruktansvärt identiska vad gäller logotyp och färger.

/Johan K

Niklas Frykman sa...

Japp, var ute på promenad och såg dem. Det är definiivt inte (sd) som satt upp dem, men jag gissar att effekten ändå blir gratisreklam.

Joonas sa...

Jag kollade lite mer vad händer i Finland.

Vid Finska viken övar nu marinen med 1 100 soldater från reserv, flygvapnet har kallat in 1 500 soldater från reserv (plus flygplan från Tyskland, Danmark och Frankrike). I Österbotten övar 1 500 soldater, i Lappland övar 3 200 soldater. Det finns inga exakta uppgifter hur många soldater övar i östra Finland, man berättar bara att det är en stor krigsövning...

Sverige borde kolla utvecklingen i Ryssland bättre och anpassa försvaret efter analysen. Det gör åtminstone andra länder.

Per Stromsjo sa...

Det har sagts ibland att Sverige skulle tas emot med öppna armar i Nato så snart vi bara orkar plita ihop en ansökan. Vårt lands strategiska belägenhet var förstås attraktiv under kalla kriget. Men idag? Vad skulle Sverige bidra med? En stor landyta och klena militära resurser borde i praktiken innebära att Natos försvarsförmåga blir utspädd den dag vi ansluter.

Niklas Frykman sa...

Jag tror fortfarande att Sverige är av strategiskt intresse, fraför allt kanske när Ryssland upprustar och blir mer aggressivt.

Vad gäller Finland sår är kanske det mest intressanta att de finska försvarsutgifterna per skalle är i nivå med de svenska men att de får ut betydligt mer försvar för pengarna. Vi har definitivt något att lära där.

Per Stromsjo sa...

Från Finland finns mycket att lära, som vi konstaterat tidigare. De kanske inte bränner hälften av försvarspengarna på att egenutveckla ett state-of-the-art jaktplan t.ex.?

Niklas Frykman sa...

Nej, försvarets främsta roll - ständig kund åt försvarsindustrin - är definitivt en stor del av problemet. Ska vi tillverka vapen och andra försvarssystem i Sverige så ska det ske på den internationella marknadens villkor.