Jag kandiderar till riksdagen. Läs min lista "A till Ö" om vad jag tycker i olika frågor.

fredag, augusti 29, 2008

Sarah Palin blir McCains vice

John McCain har nu valt Alaskas guvernör Sarah Palin till sin vicepresidentkandidat. Det är ett modigt, riskfyllt och smart val. Palin är yngre än Obama (44) och med en relativt kort tid som guvernör i en liten stat har hon inte mycket erfarenhet att skryta med. Jag tror inte heller att kvinnliga Hillary-supporters kommer att flockas till henne. Palin anklagas också för maktmissbruk vilket kan bli ett stort problem.

Men. Hon gör två saker samtidigt som Joe Biden inte gör för Obamas kampanj:

Dels så är Sarah Palin tungt värdekonservativ vilket lugnar ner de republikanska gräsrötterna som länge menat att McCain är en RhINO (republican in name only) i motsats till den elefant som är republikanernas symbol. Bland republikanska kärnväljare så är delade konservativa värderingar hos kandidaten det absolut viktigaste.

Dels har hon en historik som understryker McCains anti-etablissemangs-tema. McCain kommer att presentera sig som maverick med en annan maverick som vice. Det tilltalar stora delar av amerikanska folket och framför allt oberoende väljare.

Hon förstärker alltså McCains budskap medan Biden endast kompletterar Obamas. Samtidigt är de naturligtvis mycket olika som personer ytligt betraktat. Det hoppas naturligtvis republikanerna ska vidga McCains målgrupp mot yngre och kvinnor.

Det är också lite kul att åtminstone en libertariansk grupp - Mainstream libertarians - listar henne (som enda guvernör!) som libertarian.

Om det är ett bra val eller inte återstår att se. Med valet av Sarah Palin visar McCain att han inte tänker spela säkert och att han vågar ta risker. I vilket fall kommer detta att göra valet ännu mer intressant att följa.

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

Amerikansk politik är alltför personfixerad, som Mona Sahlin nyligen framhållit.

Valet har en klar höger-vänsterprägel också i USA. Amerikanska foskare har visat att republikansk president tenderar att kraftigt förstärka inkomskillnaderna i det amerikanska samhället, medan en demokratisk president har en mild effekt i motsatt riktning.

Underde senaste årtiondena har de amerikanska inkomskillnaderna ökat oerhört kraftigt.

Det är en övergripande aspekt som bör vara en bakgrund till alla detaljfrågor.